Nakon jednogodišnje stanke uslijed pandemije korona virusa u subotu 13. studenog 2021. godine održan je program ZU HČZ-a RH „Susreti časnika Banovina 2021“ u Petrinji u kojem je sudjelovalo i šest časnika članova HČZ-a Virovitica.

Program je započeo kod Spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću, poginulom zapovjedniku 2. pješačke bojne iz sastava 2. gardijske brigade “Gromovi“ i 233 petrinjskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu na području Banovine, lociranom na ulazu u grad Petrinju, gdje je položen vijenac i svijeće u ime ZU HČZ RH i grada Petrinje. Potom je na gradskom groblju odana i počast kod Spomen obilježja za civile i branitelje ekshumirane iz brojnih masovnih grobnica na Banovini, gdje su također položene svijeće u ime ZU HČZ-a RH i grada Petrinje. Delegaciju ZU HČZ RH predvodio je predsjednik umirovljeni brigadir HV Branko Gačak, a u ime grada Petrinje u odavanju počasti je sudjelovao predsjednik gradskog vijeća gospodin Robert Polonščak. Isto tako dio sudionika Susreta, a koji su bili i sudionici VRO Oluja na ovom području, obišli su Spomen obilježja pripadnicima svojih ratnih postrojbi na mjestima njihove pogibije kao i pravce angažiranja u operaciji.

Središnji dio programa održan je u petrinjskoj vojarni „pukovnik predrag Matanović“. Program se sastojao od tri predavanja te obilaska spomen soba 1. gardijske brigade HV “Tigrovi“ i 2. gardijske brigade HV “Gromovi“.

Vrlo iscrpno predavanje na temu „VRO Oluja na Banovini“ održao je pukovnik Željko Sklepić iz Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“, koji je i sam bio neposredni sudionik operacije, dok je predavanje na temu“ „Priprema postrojbi i pripadnika HV radi upućivanja u međunarodne vojne misije“ održala bojnica Dragana Blažeković Babić iz zapovjedništva H KoV-a.

Isto tako uz ova dva predavanja održano je predavanje na temu “Suradnja HČZ ZU s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva (NZRCD) i suradnjom s drugim braniteljskim udrugama iz Domovinskog rata članicama 9. Centra znanja“ koje su održali predsjednik brigadir Branko Gačak i pomoćnik glavnog tajnika bojnik Mladen Lalić.

Poseban dojam na sudionike, uz neosporno kvalitetna i poučna predavanja, ostavile su fotografije 367 poginulih i 6 nestalih Tigrova te 203 poginulih i 5 nestalih Gromova u njihovim Spomen sobama, mahom tada mladih ljudi, među kojima je i znatan broj s područja naše županije koji su se želeći braniti domovinu pridružili ovim dvjema elitnim postrojbama HV.

Nakon završetka službenog dijela programa izvršen je i obilazak grada Petrinje kojom prilikom su sudionici mogli vidjeti posljedice razornih potresa koji su krajem 2020. godine i početkom 2021. godine zadesili Banovinu. U tom kontekstu  svakako treba istaknuti da su brojni članovi časničkog zbora RH u okviru svojih matičnih udruga ili u sklopu drugih organizacija sudjelovali u sanaciji posljedica potresa ili pružanju drugih oblika pomoći ovom području.

HČZ VIROVITICA

Više na stranici HČZ ZU: https://hcz-zu.hr/odrzani-susreti-banovina-2021-u-petrinj1-13-studenog-2021/