Članovi hrvatskog časničkog zbora Grada Virovitice sudjelovali u susretu časnika zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora Republike Hrvatske u Varaždinu

U petak 4. studenog osamnaest članova HČZ-a Virovitica sudjelovalo je na tradicionalnom susretu zajednice udruga HČZ-a RH u Varaždinu. Uslijed lošijih vremenskih uvjeta ovaj Susret je u najvećoj mjeri održan u konferencijskoj dvorani restorana KTC-a „Barok“ u Varaždinu.

U sklopu programa održano je nekoliko zasigurno vrlo kvalitetnih predavanja koja su popraćena sa velikim zanimanjem stotinjak prisutnih pričuvnih i umirovljenih časnika Hrvatske vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako je predavanje na temu “Doprinos HV i policije s područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije u Domovinskom ratu“ održao aktivni brigadir Hrvatske vojske Marijan Kretić, koji je na vrlo pristupačan način izložio kronologiju događanja tijekom Domovinskog rata vezanu za osvajanje vojnih kapaciteta bivše JNA na području ove tri županije, kao i poznati ogroman značaj zarobljenog naoružanja i opreme za hrvatske oružane snage u tom dijelu rata te ratni put postrojbi formiranih tijekom Domovinskog rata na ovom području, posebice 7. gardijske brigade HV „Pume“ čiji su pripadnici u VRO Oluja prvi uzdigli hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi.

Predavanje na temu „Značaj pričuvne komponente u potpori aktivnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske“ održao je gospodin Boris Habazin iz Ministarstva Obrane RH a predavanje na temu „Ruska agresija na Ukrajinu-mogući scenariji završetka rata i utjecaj na kreiranje nove geopolitičke situacije svijeta“ održao je glavni tajnik ZU HČZ-a RH umirovljeni brigadir HV, s vrlo značajnim vojnodiplomatskim iskustvom, Branko Gačak.

Nakon ovih predavanja izaslanstva udruga i zajednice udruga HČZ-a odala su počast poginulim hrvatskim braniteljima na varaždinskom gradskom groblju, a potom je upriličen i obilazak vojarne 7. gardijske brigade HV i Spomen kapele za poginule njene pripadnike  u Domovinskom ratu gdje je također i odana počast polaganjem vijenca i lampiona te molitvom za sve poginule pume. Uz članove HČZ-a Grada Virovitice sudionici susreta s područja VPŽ bili su i članovi udruga HČZ-a Slatine i Orahovice.

Susret je, kao i svi dosadašnji, održan uz suglasnost Ministarstva obrane RH i uz logističku potporu zapovjedništva Kopnene vojske.