Poštovane članice i članovi Časničkog zbora Grada Virovitice te uvaženi posjetioci naše web stranice, čestitamo Vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Radi se o državnom blagdanu koji je u prvom periodu svog postojanja bio opće prihvaćen u hrvatskom narodu i koji je u širokoj populaciji hrvatskih građana percipiran kao Dan rađanja samostalne i neovisne hrvatske države u kojoj danas živimo. Radi se i o blagdanu koji je neraskidivo vezan i za najteže trenutke obrane Republike Hrvatske od srpsko-crnogorske agresije u Domovinskom ratu u  kom periodu je posebno bio prihvaćen i slavljen među hrvatskim braniteljima. Stoga je nakon njegovog „ukidanja“ 2001. godine u širokoj populaciji hrvatskog naroda postojala stalna težnja za njegovim „vračanje“. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019. godine, koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine, 30. svibnja ponovno kao i prije 2001. godine, se obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske te je sada na nama da ga dostojno obilježimo i da to činimo i ubuduće.

Kao građani RH svakako s ponosom možemo istaći da je tada za potpredsjednika Sabora izabran naš poznati narodni tribun gospodin Stjepan Sulimanac-Štefina (pokojni) iz Turnašice kod Pitomače te su za saborske zastupnike s prostora bivše općine Virovitica izabrani: gospodin Vladimir Bogati (pokojni), dr. Rudolf  Brijačak, dr Josip Katanušić i gospodin Vlado Katančić.

Također smatramo prigodnim istaći da su dr. Rudolf Brijačak i dr. Josip Katanušić u Domovinskom ratu dali vrlo značajan doprinos te da su pričuvni časnici Hrvatske vojske i aktivni članovi Časničkog zbora Grada Virovitice, na što možemo biti ponosni.

Naravno pozivamo Vas da, kao što ste činili i do sada, na svoje domove izvjesite hrvatske zastave, kako bismo svi zajedno doprinijeli svečanijem blagdanskom ozračju.  

Gradski odbor HČZ Virovitica