I ove godine, u vrlo ograničenom opsegu, uslijed situacije s pandemijom koronavirusa održana je sveta misa i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava u Voćinu, koje su stradale tijekom okupacije Voćina 12. i 13 prosinca 1991. godine od srbočetničke ruke.

U prethodnih 11 godina, kao što je poznato, u spomen na voćinske žrtve i svekoliko stradanje voćinskog kraja održavana su u organizaciji ZU HVIDR-a VPŽ, hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj. Ove godine braniteljske udruge i jedinice lokalne uprave na prostoru Virovitičko-podravske županije sjećanje na voćinske žrtve upriličile su 12. prosinca 2020. godine paljenjem lampiona u obliku riječi Voćin i broja 47 na istaknutim mjestima u svojim sredinama. U Virovitici je ova instalacija postavljena u neposrednoj blizini ulaza u gradski dvorac.

Dana 13. prosinca 2020. godine tročlana skupina hodočasnika Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, Tomislav Kolec, umirovljeni časnik HV i Ivan Obrovac, poznati virovitički gospodarstvenik, uputila se u 3 sata ujutro  pješice prema Voćinu.

Tamo su stigli oko 10 sati, prepješačivši više od 39 kilometara zahtjevnog brdskog terena. Njihov se čin se može smatrati svojevrsnim pothvatom kojim su na upečatljiv način odali počast nevinim voćinskim žrtvama. Pratnju i zaštitu, kao i svu ostalu potrebnu logističku potporu tijekom hodnje, hodočasnicima je automobilom pružao Mirko Poljanac, predsjednik udruge HVIDR-a Virovitica.

Na svetoj misi i komemoraciji za nevine voćinske žrtve Hrvatski časnički zbor Grada Virovitice predstavljao je Tomislav Kolec, član Izvršnog odbora naše udruge i inicijator pješačke hodnje odnosno hodočašća od Virovitice do Voćina.

HČZ Grada Virovitice

Za sve koji žele znati više o ovom događaju pročitajte tekst na linku ispod.

Sjećanje na  47 brutalno ubijenih hrvatskih civila u Voćinu u Domovinskom ratu (12. i 13. 12. 1991.)