U Brusniku održana komemoracija povodom 30. obljetnice stradanja hrabrih hrvatskih branitelja iz Virovitice.

Danas, 10. siječnja, ispred spomen obilježja u blizini sela Brusnik, u organizaciji Grada Virovitice i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice održana je komemoracija za dvanaestoricu pripadnika 2. pješačke bojne 127. brigade HV iz Virovitice koji su 29. prosinca 1991. godine, prilikom pokušaja ovladavanja selom Brusnik, upali u zasjedu. U zasjedi je dio njih poginuo, a dio je zarobljen i masakriran. Njihova tijela su 7. siječnja 1992. prevezena u Viroviticu, a pogreb je održan na današnji dan, 10. siječnja 1992. godine. Na komemoraciji uz predstavnike članova obitelji poginulih branitelja, predstavnike općina Špišić Bukovica i Suhopolje, predstavnike Gradova Virovitice i Pakraca, predstavnika Virovitičko-podravske županije, predstavnike MUP-a, predstavnike brojnih braniteljskih udruga s područja Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, sudjelovala je i delegacija Hrvatskog časničkog zbora Grada Virovitice.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše Domovine.

Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, a sudionici komemoracije odali su počast i petorici poginulih policajaca, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu.

 

Preneseno sa www.icv.hr