U Brusniku održana komemoracija povodom 29. obljetnice stradanja hrabrih hrvatskih branitelja iz Virovitice

U nedjelju, 10. siječnja, ispred spomen obilježja u blizini sela Brusnik, u organizaciji Grada Virovitice i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice održana je komemoracija za dvanaestoricu pripadnika 2. pješačke bojne 127.brigade HV iz Virovitice koji su 29. prosinca 1991. godine, prilikom pokušaja ovladavanja selom Brusnik, upali u zasjedu. U zasjedi je dio njih poginuo a dio je zarobljen i masakriran. Njihova tijela su 7. siječnja 1992. prevezena u Viroviticu, a pogreb je održan na današnji dan, 10. siječnja 1992. godine. Na komemoraciji uz predstavnike članova obitelji poginulih branitelja, predstavnike općina Špišić Bukovica i Suhopolje, predstavnike Gradova Virovitice i Pakraca, predstavnika Virovitičko-podravske županije, predstavnike MUP-a, predstavnike brojnih braniteljskih udruga s područja Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, sudjelovala je i delegacija Hrvatskog časničkog zbora Grada Virovitice.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše Domovine-rekao je tom prigodom predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i jedan od nekadašnjih zapovjednika bojni u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak, istaknuvši važnost oslobađanja Pakračkog područja za daljnji tijek Domovinskog rata.

Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, a sudionici komemoracije odali su počast i petorici poginulih policajaca, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu.

 

Preneseno sa www.icv.hr