Predstavnici HČZ grada Virovitice povodom  Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na pozive iz Gimnazije Petar Preradović Virovitica, Tehničke škole Virovitica i Osnovne škole Suhopolje održali su predavanje na temu „Domovinski rat 1991.-1995.“, s naglaskom na vukovarskoj bitci.

Predavanje u Gimnaziji Petar Preradović Virovitica održano je 15. studenog za učenike završnih razreda. U predavačkom timu bili su umirovljeni pukovnik HV Darko Vampovac, umirovljeni pripadnik specijalne policije MUP-a samostalni savjetnik Božidar Dumenčić i umirovljeni natporučnik HV Tomislav Kolec.

Predavanje u Osnovnoj školi u Suhopolju za polaznike završnih razreda i predavanje u Tehničkoj školi Virovitica za polaznike drugih razreda održano je 17. studenog.

U predavačkom timu u Osnovnoj školi u Suhopolju bili su: umirovljeni pukovnik HV Marijan Brlek (u svojstvu predsjednika i predstavnika udruge branitelja općine Suhopolje), umirovljeni pukovnik HV Mirko Brajtigam, umirovljeni bojnik HV Davor Špoljarić i umirovljeni natporučnik Tomislav Kolec. Ovom predavanju prethodio je zasigurno vrlo lijep i dostojanstven prigodni program učenika i nastavnika, kome su također nazočili spomenuti predstavnici HČZ-a Virovitica.

U predavačkom timu u Tehničkoj školi Virovitica bili su: umirovljeni pukovnik HV Mirko Brajtigam, umirovljeni bojnik HV Davor Špoljarić, umirovljeni natporučnik HV Tomislav Kolec i pričuvni natporučnik Zoran Kozjak.

Vezano za ovo predavanje može se istaknuti da se ono provodi od 2017. godine kada je prvi puta održano na poziv nastavnice hrvatskog jezika i književnosti Ivančice Fet Škvarić iz Osnovne škole Suhopolje.

Također se može i istaknuti da djeca koja nazoče ovom predavanju, koje je opsežno jer obrađuje u znatnoj mjeri cjelokupni tijek Domovinskog rata kao i važnije događaje odnosno uzroke koji su prethodili agresiji  na RH, pokazuju visoku razinu zanimanja i pažnje.

Uz provedbu spomenutih predavanja članovi HČZ-a Virovitica sudjelovali su i u niz drugih aktivnosti povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Tako su umirovljeni bojnik HV Darko Lanšćak i umirovljeni satnik HV Tihomir Puškarić u ime udruge sudjelovali u ispraćaju sudionika 5. Memorijalnog ultramaratona Virovitica-Vukovar, kojeg pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja organizira udruga maratonaca VPŽ “Glasnici istine“, dok su umirovljeni pukovnik HV Mirko Brajtigam i pričuvni natporučnik Zoran Kozjak sudjelovali u prigodnom programu koji je organizirala Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, a dio članova je sudjelovao i u obilježavanjima na području susjednih općina na području ratne općine Virovitica.

Pripremio: umirovljeni poručnik Davor Srdjak

Fotografije: umirovljeni natporučnik Tomislav Kolec, Andreja Oberling i Luka Gojević