U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u zajedničkoj organizaciji udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica i udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica i podružnica za VPŽ te uz projektnu potporu Ministarstva branitelja, Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice obilježena je 32. obljetnice osnutak slavne virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske.

Obilježavanje je započelo jutarnjom svetom misom za poginule i umrle pripadnike u župnoj crkvi sv. Roka koju je predvodio župnik i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Nakon toga u 11 sati položen je vijenac te su zapaljeni lampioni na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na virovitičkom gradskom groblju, održan je kratak prigodni program u kome je moderator obljetnice, poznati virovitički umirovljeni novinar Trpimir Markotić, iznio i povjesnicu brigade. Nazočnima se s prigodnim izlaganje obratio i ratni načelnik stožera ujedno i zamjenik zapovjednika brigade umirovljeni brigadir HV Marko Krstanović. Potom je molitvu za sve poginule i umrle pripadnike brigade kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu održao fra Ivica Jagodić, župnik i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana. Nakon toga svi sudionici su se uputili do groba prvog zapovjednika brigade general-pukovnika Đure Dečaka gdje je buketu cvijeća u ime svih nazočnih položio brigadir Krstanović.

U kratkom mimohodu sudionika obilježavanja ove obljetnice, od ulaza u groblje do spomen obilježja za sve poginule hrvatske branitelje virovitičkog kraja u Domovinskom ratu,  hrvatski stijeg nosio je umirovljeni natporučnik Tomislav Kolec, ratni stijeg 127 brigade Hrvatske vojske nosio je umirovljeni pukovnik Darko Vampovac, stijeg udruge veterana i dragovoljaca nosio je Ivan Krajcer (dijete branitelja) dok je stijeg Hrvatskog časničkog zbora nosio Nikola Mesić (dijete branitelja). U ime organizatora obilježavanja 32. obljetnice ustroja 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica vijenac su ispred delegacije ratnog zapovjedništva brigade i predstavnice obitelji poginulih pripadnika brigade nosili predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica i podružnice za Virovitičko-podravsku županiju umirovljeni policijski savjetnik Vlado Paurić i predsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica umirovljeni bojnik Davor Špoljarić.

U prvoj delegaciji u polaganju lampiona, koju je predvodio ratni načelnik i ujedno zamjenik zapovjednika 127. Brigade HV umirovljeni  brigadir Marko Krstanović, bili su dakle, Nada Barčanac u ime obitelji poginulih pripadnika, ratni zapovjednici bojni: umirovljeni pukovnik Marijan Brlek, umirovljeni bojnik Mirko Petraš, umirovljeni bojnik Mirko Vujić umirovljeni pukovnik Mirko Brajtigam, te ratni načelnik obavještajne službe umirovljeni bojnik  Dragutin Dečak, kao i poratni zapovjednik brigade brigadir Miodrag Hokman.

Drugu delegaciju u polaganju lampiona predvodio je saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske pukovnik Josip Đakić, a uz njega su bili: voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić i voditelj virovitičkog Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane Javor Bogati.

Lampione je u ime Virovitičko podravske županije položio i zamjenik župana Marijo Klement.

Izaslanstvo Policijske uprave Virovitičko-podravske predvodio je i položio lampion načelnik uprave Marcel Štrok. Uz njega su bili i zamjenik Nenad Križić, zapovjednik interventne postrojbe Mario Novosel i djelatnik iste Josip Jadan.

Izaslanstvo grada Virovitice predvodio je i položio lampion gradonačelnik Ivica Kirin, a uz njega su bili: zamjenica Vlasta Honjek Golinac, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, Sanja Kirin, ratni predsjednik općine Virovitica Anto Krišto, ravnatelj virovitičke Gimnazije „Petar Preradović“ Kristijan Gostimir, ravnateljica Državnog arhiva Virovitica, Dijanom Cenger i direktor Informativnog centra Virovitica Robert Cenger.

Općinu Špišić Bukovica predstavljao je njen načelnik Hrvoje Miler.

Delegaciju HVIDR-e Virovitica predstavljali su njen predsjednik Mirko Poljanac i Dragutin Ihas jedan od osnivača HVIDR-e RH.

Izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica s pripadajućim klubovima i ograncima iz Gradine (umirovljeni poručnik Marin Viljevac), Milanovca (umirovljeni natporučnik Zlatko Đuračić), Svetog Đurđa (umirovljeni narednik Zdravko Osterman), Špišić Bukovice (umirovljeni poručnik Ivan Vuković) i Pitomače (umirovljeni satnik Željko Jug), kao i djece hrvatskih branitelja predvodio je dopredsjednik udruge umirovljeni natporučnik Franjo Štrok.

Izaslanstvo udruge Hrvatskog časničkog zbora Virovitica predvodio je zamjenik predsjednika udruge umirovljeni satnik Željko Teri. Uz njega su bili: umirovljeni satnik Tihomir Puškarić, umirovljeni narednik Željko Heđi, umirovljeni narednik Gani Abazi i umirovljeni natporučnik Zlatko Spevan.

O osnutku i djelovanju 127. brigade Hrvatske vojske za medije je govorio načelnik stožera, ratni zamjenik zapovjednika 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica, brigadir Marko Krstanović, koji je između ostalog u svom izlaganju naglasio: – U tim trenucima stekla su se tri uvjeta za osnutak brigade. Dovoljan broj ljudstva, koji je prerastao u tadašnji 50. samostalni bataljun, potrebno naoružanje i vojna oprema te potreba za oslobađanje okupiranih prostora kako bi se uspostavili najvažniji prometni pravci. Ubrzo smo krenuli u oslobodilačke akcije područja od Grubišnog Polja, okolice Daruvara do Pakraca i prometnice prema Požegi- prisjetio se načelnik stožera, ratni zamjenik zapovjednika 127. brigade HV Virovitica, brigadir Marko Krstanović.

U povodu ove obljetnice za medije je govorio, odnosno tih dana se prisjetio i saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske i član hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice pukovnik Josip Đakić, koji je između ostalog naglasi:- Danas kada obilježavamo dan 127. brigade Hrvatske vojske sjećamo se tih svih hrabrih mladih ljudi koji su stali srcem i ljubavlju u obranu Domovine. Ustrojena je postrojba, koja je bila respektabilna u ovom području i koja je postavljene zadaće odradila temeljito. Bilogora je bila slobodna zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti svih njenih pripadnika a posebice Đure Dečaka, Marka Krstanovića i zapovjednika svih bojni, koji su vodili ljude u tom teškom vremenu, kako se u Virovitici ne bi postavila granica “Velike Srbije”- između ostalog rekao je Josip Đakić.

TM, DŠ

 

Video materijal 127. br. HV Virovitica

Materijal iz muzejskoga postava Domovinskog rata u Virovitici